Naprawdę trudno wyobrazić sobie prostszy obiad. To danie jest pyszne, lekkie i zdrowe. Po prostu kasza gryczana z aksamitnym sosem pieczarkowym. Jeśli np. nie przepadamy za kaszą gryczaną, możemy użyć każdej innej kaszy. Sos pieczarkowy będzie też wyśmienicie smakował z makaronem.
Zdrowy i tani obiad dla rodziny
Kasza gryczana to doskonałe źródło wartości odżywczych, które korzystnie wpływają na zdrowie. Jest bogata w białko, błonnik, witaminy z grupy B, a także minerały, takie jak magnez i potas. Jedzmy kaszę! Także pieczarki są bardzo zdrowe. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę D), minerały - potas, selen, miedź) oraz niskokaloryczny. Mają też błonnik i trochę białka. Kasza i pieczarki są do tego tanie i łatwo dostępne. Dodajmy do obiadu koniecznie surówkę. Jeśli mamy ochotę, zjedzmy to danie z jajkiem sadzonym. A do popicia - np. maślanka lub kefir.
Składniki
- 100 g kaszy gryczanej palonej lub niepalonej
- 300 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1/3 szklanki śmietanki 30 proc. - może też być 18 proc.
- sól i pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
Kaszę gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu. Pieczarki czyścimy i kroimy na plasterki. Siekamy cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę i czosnek - mają się zeszklić i zmięknąć. Dodajemy pieczarki, smażymy, aż odparuje z nich woda i lekko się zezłocą. Wtedy dopiero solimy pieczarki. Na patelnię wlewamy śmietanę i dodajemy masło. Zagotowujemy, doprawiamy pieprzem. Jeśli sos jest za gęsty, możemy go delikatnie rozcieńczyć. Kaszę podajemy z sosem pieczarkowym. Smacznego!