Wielkanoc to czas, kiedy na stołach oprócz tradycyjnych jajek, żurku, białej kiełbasy i wszelkiego rodzaju mięs królują również sałatki. Zarówno te bardziej wiosenne, jak też tradycyjne.
Sałatka inna niż gyros. Smak podbije ten sos
Sałatka lepsza niż gyros to sałatka, którą warto zaserwować i na śniadanie świąteczne, i na obiad czy kolację. Jest lekka i kolorowa a więc podbije podniebienie i ucieszy oko. Sałatka lepsza niż gyros to połączenie kurczaka, kukurydzy, ogórka, ananasa i sosu koperkowo-śmietanowego. Jak ją przygotować? Oto przepis na sałatkę lepszą niż gyros.
Sałatka lepsza niż gyros
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 1 puszka kukurydzy (około 300 g),
- 1 świeży ogórek,
- 1 puszka ananasa w kawałkach, odsączonego,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- 2-3 łyżki świeżego koperku (posiekanego),
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć oraz pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka na średnim ogniu przez około 7-8 minut, aż mięso będzie dobrze przypieczone z każdej strony i usmażone w środku. Po usmażeniu odstawić kurczaka do ostudzenia, a następnie pokroić w kostkę lub mniejsze paseczki.
Świeży ogórek umyć, obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Ananasa dokładnie odsączyć i pokroić w małą kostkę.
W miseczce wymieszać jogurt naturalny z majonezem i musztardą . Dodać świeży koperek, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę wody lub soku z ananasa, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Do dużej salaterki wrzucić pokrojonego kurczaka, ogórek, ananasa i kukurydzę. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie polać przygotowanym sosem koperkowo-śmietanowym. Delikatnie wymieszać sałatkę, aby sos równomiernie pokrył wszystkie składniki.
Sałatkę dobrze jest wstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.