Wielkanoc to czas, kiedy na stołach oprócz tradycyjnych jajek, żurku, białej kiełbasy i wszelkiego rodzaju mięs królują również sałatki. Zarówno te bardziej wiosenne, jak też tradycyjne.

Sałatka inna niż gyros. Smak podbije ten sos

Sałatka lepsza niż gyros to sałatka, którą warto zaserwować i na śniadanie świąteczne, i na obiad czy kolację. Jest lekka i kolorowa a więc podbije podniebienie i ucieszy oko. Sałatka lepsza niż gyros to połączenie kurczaka, kukurydzy, ogórka, ananasa i sosu koperkowo-śmietanowego. Jak ją przygotować? Oto przepis na sałatkę lepszą niż gyros.

Reklama

Sałatka lepsza niż gyros

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 1 puszka kukurydzy (około 300 g),
  • 1 świeży ogórek,
  • 1 puszka ananasa w kawałkach, odsączonego,
  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 2-3 łyżki świeżego koperku (posiekanego),
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć oraz pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka na średnim ogniu przez około 7-8 minut, aż mięso będzie dobrze przypieczone z każdej strony i usmażone w środku. Po usmażeniu odstawić kurczaka do ostudzenia, a następnie pokroić w kostkę lub mniejsze paseczki.

Świeży ogórek umyć, obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Ananasa dokładnie odsączyć i pokroić w małą kostkę.

W miseczce wymieszać jogurt naturalny z majonezem i musztardą . Dodać świeży koperek, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę wody lub soku z ananasa, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Do dużej salaterki wrzucić pokrojonego kurczaka, ogórek, ananasa i kukurydzę. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie polać przygotowanym sosem koperkowo-śmietanowym. Delikatnie wymieszać sałatkę, aby sos równomiernie pokrył wszystkie składniki.

Sałatkę dobrze jest wstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.