Nie bez powodu nazywane jest "owocem bogów". Mango zawiera wiele odżywczych substancji korzystnych dla zdrowia. Poza tym jest bardzo smaczne, słodkie a przy tym soczyste.

Mango - owoc idealny podczas odchudzania

Owoc ten w swojej diecie powinni uwzględnić przede wszystkimci, którzy się odchudzają. Powód? Doskonale podkręca metabolizm i wspomaga odchudzanie.

Reklama

Dietetycy polecają je właśnie tym osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy a przy okazji chcą ograniczyć cukier lub zmagają się na przykład z insulinoopornością. Mango posiada bowiem bardzo niski indeks glikemiczny (50).

Wspiera metabolizm, łagodzi zaparcia

Jakie składniki odżywcze zawarte w mango wspierają odchudzanie? Przede wszystkim to błonnik, który powoduje, że czujemy się nasyceni i zmniejsza naszą chęć na podjadanie między posiłkami. Owoc ten jest również mało kaloryczny. Wsparcie metabolizmu zapewniają z kolei enzymy trawienne, które pomagają organizmowi lepiej wchłaniać składniki odżywcze.

Mango to także owoc pełen dobrych witamin jak Ci A. Ta pierwsza wzmacnia odporność a druga wpływa korzystnie na nasz wzrok oraz kondycję skóry. Mango ma także dobry wpływ na nasze serce. Błonnik i przeciwutleniacze pomagają obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Te substancje odżywcze sprawiają, że znikają problemy z zaparciami.

Jak wybrać dojrzałe mango?

Owoc ten można jeść na surowo dodając je do sałatek czy koktajli lub zapiekać np. pod kruszonką. Dojrzale mango powinno mieć skórkę, która będzie ustępować pod naciskiem palca i być miękkie w dotyku. Zwłaszcza teraz w sezonie jesiennym jedzenie mango idealnie zadba o naszą sylwetkę oraz odporność.